Autor Wiadomość
Edjodickup
PostWysłany: Sob 3:39, 28 Kwi 2007    Temat postu:

http://Mel-Gibson-spanking.info/WindowsMediaPlayer.php?movie=1155873
gkyuo
PostWysłany: Wto 11:23, 15 Lis 2005    Temat postu:

bjhklhyulyhuygikt7ott r6uj 46u 64u 6u45 u4a
Kleopatra
PostWysłany: Sob 19:32, 30 Lip 2005    Temat postu:

i jeszcze pytanie o nieszczęsne potrawy. Macie przepisy?? Na co bierzemy? bo ja znajduję same niesmacznie brzmiące, które zmieniają moje ukochane gołąbki w jajeczno-mączną papkę Confused
Kleopatra
PostWysłany: Sob 13:32, 30 Lip 2005    Temat postu:

ja wezmę płyte z polonezem:) bo to można tańczyć nienarażając sie na śmieszność. Tańczenia oberka, mazura czy innego kujawiaka sie nie podejmujęSmile

a jaka muzykę zabrac??
Agentka
PostWysłany: Pią 16:33, 29 Lip 2005    Temat postu: prezentacja

Co do historii Polswki myśle że te informacje będą w porządku. Ja mam "dążenia Polski, tryb życia" i tutaj będzie o bezrobociu, unii europejskiej i szkolnictwie. Co Wy na to?
A co do muzyki regionalnej fajnie by było skombinować skadś stroje Very Happy ale chyba byloby ciężko.. ;( więc można chociaż puścić z kasety
Kleopatra
PostWysłany: Pon 17:56, 25 Lip 2005    Temat postu:

tez o tym myślałam:) mozemy puscić poloneza Kilara i zatańczyćSmile ja jestem za:D
co do historii Polski: co chcecie, żeby tam było. Ja planowałam coś bardzo krótkiego: chrzest, rzady dynastii, walki o sporne tereny, powstania, odzyskanie niepodleglości i KONIEC Smile

tzn. Piotrek ma reszte:)
I jak wam sie to podoba??
Agentka
PostWysłany: Pią 15:29, 22 Lip 2005    Temat postu: Prezentacja

Tak, to dobry pomysł. Obok muzyki dobrze by było też przedstawić tańce regionalne Smile
Dorota
PostWysłany: Czw 18:55, 21 Lip 2005    Temat postu: :)

Ja myślę że szkolnictwo to nie jest wcale najgorsza sprawa ale bardziej interesujące były by zasady funkcjonowania szkół wyższych na terenie Polski. Ja chętnie posłuchałabym jak to wygląda w innych krajach bo przecież niektórzy wybierają się za granicę ale to zależy od was:) Jeśli chodzi o gotowanie to ja myślę że nie było by to takie trudne:) Ja mogę ugotować kluski śląskie do tego rolada i modra kapusta i będzie git Very Happy
Ja z Sandrą przygotowujemy o kulturze Polski i pomyślałam że nasz referat chyba powinien zawierać wstęp do takich konkretnych tematów jak muzyka czy kuchnia czy się ze mną zgadzacie ?? musimy się dogadac jakoś. Termin przyjazdu jest coraz bliższy Laughing
Agentka
PostWysłany: Śro 16:14, 20 Lip 2005    Temat postu: gotowanie

moze będziemy musieli coś przyrządzić ;D Mam nadzieję, że macie jakieś zdolności kulinarne, bo ja do mistrzów kuchni nie należę Very Happy Razz
tynka
PostWysłany: Śro 16:04, 20 Lip 2005    Temat postu:

Ludzie, ruszmy głowami. Proponuję się przygotować, jak nam coś będą kazali ugotować Laughing

ESSEN:

Polnisches Cuisine ist sehr herzhaft. Normalerweise isst man viel, viel Fleisch und möglichst mit einem Gläschen Vodka. Die typischen Zutaten, die im polnischen Cuisine benutzt werden, sind: Sauerkraut, rote Rübe, Kohlrabi, Gurken, Sauerrahm, Eier, Pilze, Dill, Majoran, Kümmelkörner, Würste und geräucherte Würste. Es gibt hier auch einige gute vegetarianische Restaurants. Wir können Ihnen bei der Wahl eines Restaurants helfen.

Suppen
Chlodnik ( litewski): eine Suppe aus kaltem Joghurt und Roterübensuppe mit gekochtem Ei, stammt aus Lithuanien
Barszcz bialy(weisses Barschtsch): weisse Suppe mit Majoran, manchmal mit Rahm, oft mit Wurst und gekochten Eier
Barszcz czerwony(rotes Barschtsch): heisse, erfrischende Rotrübensuppe, manchmal mit Maultaschen, gekochten Eiern oder Bohnen
Żurek: Saure Mehlsuppe mit Kartoffeln oder Eiern, wird manchmal im Brot serviert
Krupnik: Gerstensuppe mit Gemüse und gräuchertem Fleisch
Kapuoniak: Sauerkrautsuppe
Zupa ogórkowa: Gurkensuppe
Zupa koperkowa: Dillsuppe
Rosoł z kurczaka: Hühnerbrühe mit Nudeln
Flaki wołowe: Kuttelsuppe

Vorspeisen
Smalec: - Schmalz, wird oft auf Brot gestrichen als Aperitif serviert
Jajecznica: - Rühreier mit Dill
Oledzie w omietanie: Herring im Sauerrahm
Oliwka w boczku - frittierte Pflaume im Speck

Hauptgänge
Baranina: gebratenes oder gegrilltes Lammfleisch - besonders schmackhaft im Gebirge
Bigos: Sauerkraut mit verschiedenen Fleisch- und Wurstarten, traditionelle polnische Spezialität
Dziczyzna: Wild
Eskalopki z cielęciny: Kalbsschnitzel
Fasolka po bretonsku: Eintopf aus Bohnen und Wurst
Gołąbki: "kleine Tauben" - Hackfleisch in Kohlblättern und mit Tomatensauce, ursprünglich aus Lithuanien
Gołonka w piwie "po Bawarsku": fettes, aber herzhaftes Eisbein, manchmal wird im Bier gebraten, immer mit Meerrettich, ursprünglich aus Bayern
Kotlet schabowy: Schweinkotelett, in anderen Teilen Europas auch als Wiener Schnitzel bekannt, eine sehr populäre Speise (immer eine gute Wahl in jedem Restaurant)
Kłopsiki: Hackbraten mit Eier
Kaczka na jabłkach: gebratene Ente mit Apfeln
Karp po żydowsku: Karpfen im grünen Sosse, ursprünglich jüdische Speise
Kaszanka: gegrillte oder gebratene Blutwurst
Kiełbasa: Würste - polnische weisse Wurst ist besonders schmackhaft - sie schmecken sehr gut mit Salzgurken (ogorek kiszony) und auch mit Bier und Vodka. Sie schmecken auch sehr gut mit Tomatensosse.
Krokiet: knusprige gerollte Pfannkuchen vor allem mit Fleischfüllung
Kurczak de volaille: panierte gerollte Hühnerschnitzel mit Pilzen oder Schinken und Käse, ursprünglich französische Speise
Łosoś: Lachs, oft mit Dillsosse
Pierogi: kleine Maultaschen mit Fleisch-, Quark-, Pilzen oder Heidelbeerfüllung, eine traditionelle Speise
Polędwiczki wołowe: Rindfilet, oft mit Pilzensosse
Pstrąg: am meistens gegrillte oder gebratene Forelle
Ozór wołowy: weiche gekochte Rindzunge
Sandacz: Zander
Szaszłik: ursprünglich kaukasische Speise: Fleischstücke mit Zwiebeln, Paprika, Champignons, Speck auf Spiess gegrillt
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym: gekochtes Fleischstück im Meeresrettichsosse
Wątróbki drobiowe: Hühnerleber mit Pilzen
Zrazy zawijane: gerolltes zerhacktes Kalbfleisch mit würzigem Sosse
Żeberka w miodzie: Schweinsrippen mit Honigsosse

Beilagen
Kopytka - Klösse aus Quark
Kluski śląskie - schlesische Klösse
Kasza gryczana - Buchweizen
Placki kartoflane - Kartoffelpuffer

Nachtisch
Faworki - frittiertes Gebäck
Galaretka - sehr süsse Gelees
Makowiec - Mohnstrudel
Naleoniki - Pfannkuchen mit Fleisch- und anderen Füllungen, den Kreppen sehr ähnlich
Pączki - ähnlich dem Berliner Pfannkuchen
Sernik - fettes Quarkkuchen


To, tak dla żartu, wcale nie mam na to przepisu Embarassed
Agentka
PostWysłany: Śro 12:13, 20 Lip 2005    Temat postu: zamiast szkolnictwa

Ok. W takim razie zamiast szkolnictwa przygotujemy z Weroniką tak jak to było na początku ustalobe temat "tryb życia i dążenia". Ewentualnie można wspomnieć o szkolnictwie parę zaledwie zdań. Dzięki za uwagęWink
Pozdrowienia dla wszystkich MettenowcówWink
Gość
PostWysłany: Wto 20:23, 19 Lip 2005    Temat postu:

ogólnie można powiedzieć, ale mnie szkolnictwo niemieckie czy czeskie by nie zainteresowało. Można zabrać jakieś nagrania muzyki kultowej czy co... Tylko trudno bedzie wybrac:/
Agentka
PostWysłany: Wto 11:08, 12 Lip 2005    Temat postu: pomysły

Co tam... najwyżej się potrują ;D

Nadal apeluję o pisanie swoich pomysłów na te prezentacje! Na pewno musi to być wszystko przedstawione bardzo ciekawie, nie może to być tylko przekazana wiedza... musimy się tak zaprezentować, aby nasza prezentacja zapadła wszystkim w pamięć!Smile Maciek wymyślił bardzo ciekawą rzecz - ten konkurs wiedzy o Polsce to strzal w dziesiątkę.

Co jeszcze, co jeszcze? Piszcie!
Czy uważacie, że szkolnictwo to dobry pomysł??
Gość
PostWysłany: Wto 18:52, 21 Cze 2005    Temat postu:

bigos i pirogi rulez:D tylko ja nie umiem gotowaćVery Happy
hm...to może pizza:D?
tynka
PostWysłany: Wto 12:22, 21 Cze 2005    Temat postu:

Nie wiem czy możemy, obawiam się że musimy Confused W jednym z punktów Hinweise zur Teilnahme {jeden z z papierów przysłanych ostatnio} proszą o przetłumaczenie przynajmniej dwóch przepisów naszej kuchni, żeby potem je przygotować w Metten. To co mamy pichcić?

-faworki? Smile
-....

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group